Olen aina ollut suuri fani Mamman marjapiirakalle sen ihanan
kostean koostumuksensa vuoksi. En muutenkaan pidä mistään leivoksesta, joka on
vähänkään kuivahkoa. Esimerkiksi vain harvoin olen elämäni aikana sanonut, että
täytekakku on hyvää. Se usein jää aika kuivakaksi. Mutta asiaan. Halusin siis
leipoa jotakin Mamman marjapiirakan tyylistä, joten otin tämän piirakan pohjan
ohjeen suoraan siitä ohjeesta. Täytteen sovelsin itse, ja vaikka itse sanonkin,
niin aika ihanaa siitä kyllä tuli. Kermaviilin siis korvasin rahkalla ja käytin
aitoa vaniljaa vanilliini- tai vaniljasokerin tilalla. Mielestäni jokaisen
pitäisi aina käyttää aitoa vaniljaa jos suinkin vain on mahdollista. On se vaan
niin hyvää. Sokeria vähän lisäsin enemmän, koska rahkalla on vähän voimakkaampi
ja karvaampi maku kuin kermaviilillä.
Mansikat ja raparperit tulivat minulta
pakkasesta ja usein neuvotaankin, että voisi olla hyvä lisätä perunajauhoja
pakastemarjoihin, ettei mene piirakka liian veteläksi. Itse kuitenkin
yksinkertaisesti valutin ylimääräiset mehut pois ja paiston jälkeen annoin
vetäytyä ihan kunnolla. Taisi ainakin tunnin jäähtyä folion alla. Puolikin
tuntia olisi varmasti riittänyt hyvin. Ja aivan täydellistä tuli koostumukseltaan.
Yhtään ei valunut mehua leikattaessa, kuten minulla usein käy kun himokkaana
isken piirakkaan heti kiinni kun se tulee uunista. Jos on yhtä ahne kuin minä,
voi se perunajauho marjojen joukossa olla ihan hyväkin idea. Mansikoita ja
raparperia saa ainakin minun puolesta laittaa ihan reilulla kädellä, eli ei
haittaa vaikka ylittää ohjeen määrän. Foliota kannattaa pitää piirakan päällä
koko jäähtymisen ajan, etteivät reunat kovetu. Käytössäni
oli halkaisijaltaan 28 cm piirakkavuoka.
Mansikka-raparperirahkapiirakka
Pohja
100g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl 1
grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
200g rahkaa
½ vaniljatanko
0,75 dl sokeria
1 muna
n. 200 g raparperia
n. 200 g mansikoita
1) Laita uuni lämpiämään 200⁰C
2) Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään (vehnäjauhot,
grahamjauhot ja leivinjauhe)
3) Sulata voi ja vatkaa sokeri voin joukkoon
4) Lisää muna ja sekoita kunnolla
5) Lisää kuivat aineet joukkoon
6) Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille
7) Levitä raparperit ja mansikat taikinan päälle ja lisää
sokeria
8) Sekoita täytteen aineet keskenään, eli rahka,
vaniljatangosta poistetut siemenet, sokeri ja muna. Sekoita hyvin.
9) Lisää täyte mansikoiden ja raparperien päälle tasaisesti.
10) Paista uunissa n. 30 minuuttia.
11) Jos piirakan reunat alkavat tummua liian aikaisin, laita
folio piirakan päälle kesken paiston
12) Anna piirakan vetäytyä hyvin paistamisen jälkeen folion
alla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti